Verzorging olijfbomen en vijgenbomen
Olijfbomen zijn gemakkelijk in het onderhoud en verzorging. Ze zijn zowel in de volle grond als in een pot goed te verzorgen. Houd echter wel met een aantal punten rekening:
Water geven
Een olijfboom heeft regelmatig water nodig, dit is noodzakelijk voor een goede groei. Van nature wortelen ze diep in de grond en kunnen ze vrij lang zonder water, zijn ze echter net aangeplant (de kluit is dan nog vrij compact) of staan ze in een pot dan moet de grond goed vochtig worden gehouden. De grond waar de boom in staat moet plakkerig zijn, dit is makkelijk te controleren door een vinger in de grond te steken. Maakt u dus niet de vergissing om te denken: 'een olijfboom komt uit droge en warme streken dus kan vast lang zonder water'. Zelfs in de winter (mits het niet vriest) vraagt een olijfboom in pot eens in de vier weken een kleine hoeveelheid water.
Maar opgelet, ook natte voeten zijn niet goed voor een olijfboom. Het water moet goed weg kunnen lopen. Bijvoorbeeld door voldoende gaten in de pot te boren en gebruik te maken van potscherven of hydrokorrels. Indien u een bak of pot met olijfboom bij ons koopt, hebben wij hier al voor gezorgd.
Snoeien en beschermen
Olijfbomen mogen in principe het gehele jaar door gesnoeid worden, er hoeft niet te worden gewacht tot de boom 'in rust' is. Een olijfboom snoeit men doorgaans alleen om de boom in de juiste vorm te brengen en houden. De Olijfgaard betrekt in tegenstelling tot veel andere aanbieders al haar olijf- en vijgenbomen uit de Spaanse Pyreneeën. Wij halen hier maar liefst 15 verschillende olijfboomsoorten vandaan. Doordat deze bomen groeien in het hoger gelegen gedeelte van de Pyreneeën kunnen wij een vorstbestendigheid van maar liefst -16C graden garanderen!
Overwinteren
Zorg ervoor dat de olijfboom tijdens langdurige vorstperioden goed beschermd is met o.a. een dikke kwaliteit fleecedoek of jute. De grotere olijf- en vijgenbomen (vanaf 25cm. stamomtrek) kunnen -16/-18 graden Celcius verdragen voor korte tijd. Bij kleinere bomen en indien de vorst zich langere tijd achtereen aanhoudt dienen er enkele maatregelen getroffen te worden. Wanneer het 3 nachten achtereen 8 graden of meer vriest, dient u het fleecedoek meerdere malen om pot en stam te wikkelen.
Een handig en practisch alternatief voor het gebruik van vliesdoek is het aanbrengen van een zogenaamde boomjas rondom de olijfboom, eventueel in combinatie met een warmtesnoer. Bekijk alle produkten voor een goede winterbescherming in onze webshop.
Zet uw olijfboom in pot indien mogelijk beschermd weg tegen een buitenmuur of andere beschutte plek. Ideaal is een garage met voldoende lichtinval en een temperatuur tussen 1 en 10 graden Celsius. Wanneer uw olijfboom in de volle grond staat dient u een dikke laag stro aan te brengen op de grond rondom de stam om zo het wortelgestel te beschermen. Ook hier de stam omwikkelen met een dikke kwaliteit fleecedoek of jute. Verder de kroon luchtig omwikkelen met fleecedoek. Noppenfolie ademt niet, maar kan wel gebruikt worden om potten en plantenbakken mee te omwikkelen. Om de kans van bladbehoudt bij strenge vorst zo groot mogelijk te maken kunt u ook de kruin inpakken met dunne, lichtdoorlatende fleece. Let wel: er moet nog voldoende luchtstroom zijn. Alle bescherming weer verwijderen wanneer de vorstperiode over is. Wanneer u zich aan deze regels houdt, is de kans dat uw olijfboom een strenge winter niet zal overleven vrijwel uitgesloten.
Bemesten
De olijfboom en vijgenboom worden in de groeimaanden maart-september graag bijgevoedt met wat kalk, koemestkorrels of osmoscote. De Olijfgaard heeft in samenwerking met Planth Health Care speciaal voor mediterrane bomen een optimaal voedingstablet ontwikkeld. U kunt het benodigd aantal tabletten eenvoudig naast de boom in de grond drukken. Daarna water geven. De voeding in deze tabletten is maar liefst 1 jaar werkzaam! De meststof tabletten zorgen voor een significant sterkere groei van uw bomen door een sterkere wortelgroei (toename wortelopname tot 700%!) wat de plant tevens beter bestand maakt tegen ziekten, plagen en droogtestress. U vindt dit voedingstablet in onze webshop.
Pot van de olijfboom
Onze grotere olijfbomen staan in kleiachtige grond, die bij droogte het water lang vasthoudt en bij veel regen juist het water gemakkelijk weg laat lopen. De olijfbomen zijn al circa vijf jaar eerder in de kunststof pot geplaatst en zijn daardoor volledig geacclimatiseerd. Door een relatief klein wortelgestel behoeft de olijfboom op zich nog geen ruimere pot. In veel gevallen gaat de voorkeur uit naar een mooie bijpassende pot voor een olijfboom. Het verdient dan aanbeveling om voor de verzorging van een olijfboom, een pot te kiezen van enkele centimeters ruimer, waar de olijfboom nog lange tijd in kan blijven. In het voorjaar (maart) dient er een langdurig werkende meststof aan de bomen toegevoegd worden. Ook de toevoeging van kalk draagt bij aan het in optimale conditie houden van uw boom.
Verzorging citrusbomen
Citrusbomen vragen iets meer onderhoud. Naast dat deze bomen geen vorst verdragen, vragen ze ook een kalkarme, maar humusrijke grond. Zet de boom op een zonnige plaats en zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte voor zijn wortels heeft. Citrusbomen vragen veel water. Ook bij deze bomen moet het water weer goed weg kunnen lopen. Grondstructuur en bemesting van de olijfboom.
Water geven
Citrusbomen zijn dol op water, laat ze echter niet te lang nat staan i.v.m. eventuele wortelrot. De beste waterhuishouding is een afwisselend tussen droog - nat. De voedingsstoffen (inclusief sporenelementen) kunnen dan het best opgenomen worden. Tijdens de overwinteringsperiode, vanaf eind september / half oktober minder water geven.
Bemesten
Citrus prefereert mest met een hoog stikstofgehalte. U vindt een speciale vloeibare voeding voor citrusbomen in onze webshop. Bemesten van eind februari tot eind augustus.
Verpotten
Bij geel worden of afvallen van het blad van citrusbomen is het verleidelijk om meer water te gaan geven. Beter is het om eens naar de wortelkluit te kijken. Vaak zie je dan bruine holle vergane overblijfselen van wortels. De wortelkluit is dan te lang nat geweest wat nog versterkt kan zijn door te zware grond. Nu zeker minder water geven! Het beste is om die problemen te voorkomen door na aankoop de plant in de periode mei / juni / juli te ontdoen van de "zware" potgrond en te voorzien van een luchtige, grove samenstelling. Dat is echt de beste tijd om citrusplanten te verpotten, ook al zit de plant vol met bloemen of vruchten. De plant is dan volop in de groei. Aan de wortels zie je dan mooie witte of crèmekleurige nieuwe scheuten.
De vaste zware potgrond kan het best helemaal verwijderd worden door de potkluit in een emmer water te blijven dompelen en daarna op te potten in een luchtige potgrond. U kunt deze speciale citrus potgrond via onze webshop bestellen. Het is met deze potgrond ook veel gemakkelijker om de plant in ons weertype in optimale conditie te houden.
Overwinteren
Een koele overwintering bij temperaturen van 5 - 10 graden is aan te bevelen. Dit kan in een kas, of koele (slaap)kamer. Zorg op tijd voor frisse lucht, zodat de temperatuur niet te hoog wordt, zeker op zonnige dagen. Dat luchten doet de planten goed, anders zou er wel eens veel bladval op kunnen treden omdat de fotosynthese in de warmere bladeren op gang komt, terwijl er nog geen voedingsstoffen vanuit de veel koudere wortelkluit beschikbaar zijn.
Verzorging palmen
De palmboom zorgt bij uitstek voor een tropisch gevoel, of hij nu buiten in de tuin dan wel binnen in huis of kantoor staat. De Olijfgaard heeft een aantal van de meest winterharde palmen in het assortiment. De meeste palmen die wij leveren zijn winterhard tot -15C graden.
Standplaats
Elke palm heeft zijn eigen voorkeur qua standplaats. Veel palmen staan graag in de zon of halfschaduw. Daarnaast zijn er palmen die goed vorst- en windbestendig zijn. Andere palmen vragen weer om een luwe plek. Graag adviseren wij u welke palm het beste past, afhankelijk van de situatie.
Water geven
De palmboom moet regelmatig water krijgen. Belangrijk hierbij is, net als bij een olijf of vijgenboom, dat deze niet continu nat mag staan. De wortels kunnen dan namelijk gaan rotten. Bij warm en zonnig weer is het advies om de boom twee keer per week goed water te geven. Normaal gesproken is één keer per week echter voldoende. Wanneer de palmboom in een bak of pot staat moet er rekening gehouden worden met het feit dat er bij regen weinig water in de bak terecht komt (vanwege het bladerdak van de boom).
Bemesten
De palmboom kan het best bemest worden in het voorjaar. Hierdoor krijgt de palm goede voeding binnen voor een mooie bladontwikkeling en vruchtvorming. In de zomermaanden is het ook mogelijk om de palm extra voeding mee te geven. De Olijfgaard heeft zowel vloeibare als vaste meststoffen voor de palmboom.
Snoeien
Palmbladeren die geel of bruin geworden zijn mogen tot de stam worden teruggesnoeid. Belangrijk is dat uit het hart van de stam weer nieuwe groene bladeren aangemaakt worden. Deze bladeren mogen niet teruggesnoeid worden voordat deze uitgekomen zijn. Wanneer de onderste bladeren geel worden is er niks aan de hand. De meeste palmen stoten de onderste bladeren af om energie te geven aan de nieuw gevormde bladeren.
Verzorging granaatappelbomen
Zie verzorging olijfbomen en vijgenbomen
Interessante links
Toch vragen? E-mail: info@deolijfgaard.nl